BLOGI

Harmonikka, haitari, hanuri, pirunkeuhko, köyhän urut – kansallissoittimemme on saanut useita nimiä ja nimityksiä reilun puolentoista vuosisadan mittaisen historiansa aikana. Tämän blogin aiheet ovat suoraan tai sivuavasti harmonikka-aiheisia, haastatteluja ja tarinoita harmonikkamusiikin saralta ja saran vierestä – kirjoittajana Kurtistaani. Kurtistaani on epäsavolainen mualimankansalainen, haitarin runtelema nuottipölykeuhko, jonka omista sormista irtoaa yhtälailla laaduttomia tuupovaarajats-vaikutteisia piazzolafuugia kuin konserttilavoja valloittamattomia nevergreenejäkin.

harmonikka-blogi-kurtistaani

Kurtistaani

Blogissa tapaamme ”Viikon Vieras” – nimikkeen alla vähemmän ja enemmän tunnettuja harmonikkahenkisiä taiteilijoita kertomassa omia kokemuksiaan vuosien varrelta. Sukelletaan yhdessä kielipenkkien väliin!

Musiikin monitoimimies Mauri ” Meick” Sepponen

 1) Kuka sinä olet ?

Mauri Meick Sepponen, ammattimuusikko, nyt työkyvyttömyyseläkkeellä 64-vuotiaana,

soitan kosketinsoittimia, pianoa ja harmonikkaa

2) Millainen rooli harmonikalla on elämässäsi ?

Hanuri on minulle kuin morsian, joka antaa minulle paljon . Siihen voi purkaa tuskaa, kaipuuta, ikävää. Sillä voi lohduttaa muita kanssaihmisiä. Ilman hanuria en voisi olla !

3) Kauanko olet soittanut ?

57 vuotta

4) Varhaisin harmonikkamuistosi

Muistan kotipitäjäni työväen talon, muistan sen hajut, esirippu oli punainen ja tuoksui ihmeelliselle. Joku avasi esiripun ja kuulutti minut esiin.  Jännitin kovasti  ja soitin Metsäkukkia – valssin. Se meni hyvin ja yleisö taputti ! Olin 7 v, silloin tunsin, että minusta tulee hanuristi !

5) Suosikkiharmonikkasi ? Merkki ja millainen se on ?

Pidin eniten Kouvolan casotto- harmonikasta. Siinä oli mustat koskettimet ja hyvä tangoääni, myös valssiäänet soivat suomalaiseen valssiin erittäin hyvin. Muistaakseni se oli 70 – luvun malleja ja kouvolalaisen omalla mikillä. Keikoilla se oli pistämätön peli !

6) Unelmiesi  harmonikka / muu instrumentti ( se jota sinulla ei vielä ehkä ole )?

Se voisi olla italialaisvalmisteinen musette, 3- äänikerta, kevyt ja hienoilla ranskalaisviritteisillä valssiäänillä.

Tai se voisi olla Hammondin B-3- urut, tietysti legendaarisella ” lepalla”, putki- ja puulesliellä . Kumpikin käy !!!

7) Bravuurisi harmonikalla ?

Ehkä ranskalainen valssipotpuri ( Pariisin taivaan alla/Domino/Padam, padam/Pariisiin vain )

8)  Mahdollinen idolisi,miltä tahansa elämän osa-alueelta ?

Edesmennyt taiteilija Juha Vainio , sanoittaja, säveltäjä ja  hyvä ystävä !

9) Miksi harmonikka on suomalaisten kansallissoitin ?

Ehkäpä Vili Vesterinen teki Säkkijärven polkallaan harmonikan tunnetuksi, sen jälkeen suomalaiset ottivat harmonikan kansallissoittimekseen. Suomalaistamista jatkoivat Taito Vainio, Esko Könönen, Veikko Ahvenainen,  Esa Pakarinen, Matti Viljanen ja myöhemmin lukemattomat muut hanuritaiteilijat.

10) Elämäsi Harmonikat?

La Melodiosa 3- äk, Hohner 4- äk, Kouvolan casotto -76,  Armando Bugari casotto, Titano musette, Hohner 3- äk, Kouvola kukkamalli 4-äk , Walther 2- äk (joulupukin hanuri), Zero Sette 3-äk on nykyinen peli , sen keveyden takia !

11) Miksi harmonikka,eikä esim , kitara, tai rummut ?

Kitara tai rummut eivät olleet minun soittimiani, harmonikka vaati enemmän ja pidän haasteista. Harmonikka on todella vaikea soitin, vaatii soittajalta pinnaa ja tarkkuutta, ehkä enemmän kuin muut instrumentit!!

12) Jos olisit harmonikka, millainen harmonikka olisit ?

Räiskyvä, salaperäinen, tunteellinen, naurava, itkevä ja hyvin yksinäinen !

13) Harmonikan tärkeimmät ominaisuudet sinulle, kun valitset soitinta ?

Tiiviys, sointi, koskettimien herkkyys ja sormiin sopivuus, valmistusmaa, kielien laatu. Ulkonäkö tietysti, erikoisuus  ja näin vanhempana ukkona myös paino on jo tärkeä !

—————————

Harmonikansoiton maailmanennätysmies Anssi K. Laitinen

1)      Kuka sinä olet?

Hullu savolainen kaljupäinen haitaristi, Laitisen Anssi

2)      Millainen rooli harmonikalla on elämässäsi?

Päätyö, tuo leivän pöytään

3)      Kauanko olet soittanut?

Lähes 35 vuotta, päätoimisesti vuodesta 1996 lähtien

4)      Varhaisin harmonikkamuistosi?

Oli talvipäivä vuonna 1978 ja sanoin isälleni, että  haluan rattikelkan. Isäni vastasi: ”Eikö hanuri kelpaisi?”  Menimme ostamaan ensimmäisen harmonikan Pentti Puustisen musiikkiliikkeestä.

5)      Suosikkiharmonikkasi?

Harmonikassa täytyy olla hyvä soundi, hyvät soitto-ominaisuudet, käteen sopiva ja sen tulee kestää kovempaakin kättä. Harmonikan merkki ei ole olennainen asia.

6)      Unelmiesi instrumentti; ehkä sellainen, jota sinulla ei vielä ole ?

Tenorisaksofoni. Olen suunnitellut fonin hankkimista jo pidempään ja kysellyt ammattilaisiltakin vinkkejä instrumentin hankintaan. Ehkäpä löydän sopivan jo lähiaikoina

7)      Bravuurisi harmonikalla?

Biisi(t), josta yleisö kulloinkin tykkää. Ohjelmisto keikalla muotoutuu yleisön mukaan, soitan ohjelmistoa yleisölle, en itselleni. Jokainen kappale tulee esittää niin kuin se on olisi bravuurikappale.

8)      Mahdollinen idolisi?

Muusikko, joka tulkitsee musiikkia harmonikalla genrevapaasti käyttäen hyväkseen tuntemustaan myös muista instrumenteista ja hallitsee instrumenttinsa tyyliin sopivasti ja rikkoo kuitenkin perinteisiä rajojakin.

9)      Miksi harmonikka on suomalaisten kansallissoitin?

Sanoisin, että siihen on vahva historiallinen perusta. Harmonikka yksittäisenä instrumenttina soveltuu käytettäväksi tansseissa kattavasti verrattuna moneen muuhun instrumenttiin.

10)   Elämäsi harmonikat?

Haluan toimivan soittimen, jolla on hyvä työskennellä. En rakastu soittimeen, jokaista työvälinettäni voisi luonnehtia ”elämäni harmonikaksi”.

11)   Miksi harmonikka eikä esim. kitara tai rummut?

Minulle ei tänäkään päivänä ei ole sitä toivomaani rattikelkkaa 🙂 …

12)   Jos olisit harmonikka, millainen harmonikka olisit?

Tunnelmallinen

13)   Harmonikan tärkeimmät ominaisuudet sinulle kun valitset soitinta?

Ehdottomasti soitettavuus ja soundilliset ominaisuudet, kuten jo aiemmin mainitsinkin